dzach's Hadron build

Post your build logs here

Re: Extrusion!

Postby frob » Fri May 11, 2012 6:37 pm

dzach wrote:My DIY extruder just came to life!
Very cool, congrats !
Love the idea of all-metal extruder, i might have to borrow (steal) from that :-)
Looks great, your off to a terrific start!
frob
 
Posts: 260
Joined: Tue Jan 31, 2012 6:24 pm
Location: Montreal, Quebec, Canada

Re: dzach's Hadron build

Postby dzach » Fri May 11, 2012 6:45 pm

Thanks frob!

Please do steal as much as you can, just keep their names :lol:
As soon as it proves successful, I'll post more details about the design. I've installed two thermistors, one at the nozzle and one at the junction of the barrel with the heatsink so that I can monitor/record/analyze the operation of CuHotE.
2012-05-09-014726.jpg
A second thermistor ins6talled at the junction of the barrel with the heatsink.
The holes in the heatsink allow the air blown from the (always on) fan to cool both the inner and outer surfaces of the heatsink as well as the upper cold end of the barrel inside the hollow heatsink.

Does anyone know how to read the second thermistor in Marlin? It's setup as T2 in RAMPS, supposedly the thermistor for the second extruder, but there is no 2nd extruder yet.
dzach
 
Posts: 180
Joined: Sun Feb 19, 2012 12:47 am
Location: Athens, Greece

Re: dzach's Hadron build

Postby canadianavenger » Fri May 11, 2012 7:17 pm

you have to compile marlin with multiple extruder support. you can read the temperatures by selecting the tool using the Tn command [T0=extruder 1, T1=Extruder 2] and then issuing M105. I think a compound M105 T0 or M105 T1 is also valid, but am not sure.
canadianavenger
 
Posts: 153
Joined: Wed Nov 30, 2011 3:24 am

Re: dzach's Hadron build

Postby dzach » Fri May 11, 2012 9:15 pm

Thanks!
I'll try to find out how I can compile it for multiple extruders
dzach
 
Posts: 180
Joined: Sun Feb 19, 2012 12:47 am
Location: Athens, Greece

Re: dzach's Hadron build

Postby canadianavenger » Fri May 11, 2012 9:28 pm

It's at line 75 of "Configuration_adv.h" in the Marlin source directory -- change the "1" to "2", after changing the value you'll have to re-build the project in the Arduino environment. I can't promise that this change won't introduce other problems as you don't really have 2 extruders, though I doubt it will.
canadianavenger
 
Posts: 153
Joined: Wed Nov 30, 2011 3:24 am

Re: dzach's Hadron build

Postby dzach » Fri May 11, 2012 9:57 pm

I compiled it with
#define EXTRUDERS 2
.
Now it doesn't error on "M105 T1" but doesn't return the temperature either. It just receives:

SENT: M105
RECV: ok

instead of:
SENDING:M105
ok T:24.6 /3.0 B:0.0 /0.0 @:0
dzach
 
Posts: 180
Joined: Sun Feb 19, 2012 12:47 am
Location: Athens, Greece

Re: dzach's Hadron build

Postby canadianavenger » Fri May 11, 2012 10:35 pm

I have no idea how complete support for multiple extruders is, only that the code appears to support it.

Did you try the other way, by issuing the T0/T1 commands before the M105?

Code: Select all
N1 T0
N2 M105 ; read extruder 0 temp
N3 T1
N4 M105 ; read extruder 1 temp
canadianavenger
 
Posts: 153
Joined: Wed Nov 30, 2011 3:24 am

Re: dzach's Hadron build

Postby dzach » Sat May 12, 2012 12:18 am

When issuing the command (in multi-extruder mode)
T1 M105

it responds: ok but it doesn't echo the temperature to the screen.

The T1 command gives an error in single extruder mode, as does "M105 T1".

I also get frequent errors like this:
RECV: Error:0
: Extruder switched off. MINTEMP triggered !
RECV: : Extruder switched off. MINTEMP triggered !
Error:Printer stopped deu to errors. Fix the error and use M999 to restart!. (Temperature is reset. Set it before restarting)

Trying to find the PID parameters using M303 gives:
PID Autotune failed! timeout

I think the PID control is not tuned and might be responsible for the errors.
dzach
 
Posts: 180
Joined: Sun Feb 19, 2012 12:47 am
Location: Athens, Greece

Re: dzach's Hadron build

Postby dzach » Sat May 12, 2012 4:18 pm

I still have the MINTERM error persisting. It pops up early in a print and hangs the process.
To test the bot I hand crafted a simple test.gcode file which I load with pronterface and run. Here are some results with varying layer heights:
2012-05-12-190422.jpg
Hand crafted test print.

I also suspect USB connection problems; I had them before, they might still be present as I still see some fragmented input and "Command not known" replies.

Does anybody know if Marlin calculates a checksum of the input?
dzach
 
Posts: 180
Joined: Sun Feb 19, 2012 12:47 am
Location: Athens, Greece

Re: dzach's Hadron build

Postby dzach » Sat May 12, 2012 8:28 pm

Here is a 30 year old 12V switching power supply made by YAESU for the FT-757GX ham radio transceiver.
2012-05-12-232020.jpg
Nice fit underneath the Y axis

First thing to print when all is ok, a cover for the gantry cable spaghetti
dzach
 
Posts: 180
Joined: Sun Feb 19, 2012 12:47 am
Location: Athens, Greece

PreviousNext

Return to Build Logs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron