Print quality question

General discussion of 3D printers

Print quality question

Postby endurance » Thu Apr 24, 2014 7:51 pm

Hello,

Just some background on my printer first before I go into my issue. I have a Hadron running a Azteeg X3 with SureStepr SD8825 drivers. A Helios heatbed and a QUBD MBE extruder running Barts modified feeder parts and a MK7 filament gear.

I am running into an issue with my printer where the prints start off "OK" but progressively seem to deteriorate. It seems like the z axis might not be moving up at the rate it needs to and the nozzle is digging into the part. See the attached picture for what I'm talking about.

Image

Could this be a setup issue with slic3r? I am using the default settings.

Any pointers would be greatly appreciated!

-Phil
endurance
 
Posts: 6
Joined: Tue Feb 21, 2012 5:51 am

Re: Print quality question

Postby TLHarrell » Thu Apr 24, 2014 11:14 pm

Small parts aren't cooling well enough between layers and are still soft. Next layer is dragging them out of place.
40w Full Spectrum Engineering 5th Gen Hobby 20"x12" w/ Rotary Engraver
South San Francisco Bay Area - Sales and Support Representative for Full Spectrum Engineering
408-47-LASER - Skype: whitelightlaser-thomas - Facebook: White Light Laser
TLHarrell
 
Posts: 419
Joined: Thu Jul 28, 2011 11:30 pm
Location: Morgan Hill, CA

Re: Print quality question

Postby fma » Fri Apr 25, 2014 8:47 am

Is it ABS or PLA? In both cases, with small parts, as TLHarrell said, you need a fan to keep layers cool.
Frédéric
fma
 
Posts: 213
Joined: Mon Aug 20, 2012 7:53 am

Re: Print quality question

Postby blah_59 » Fri Apr 25, 2014 1:35 pm

I concur with the heat/cooling that's been pointed out. I think you might want to also double-check your steps/mm for extrusion. It looks like you might be over-extruding a bit. One of the pictures shows a drag mark across the top of a print.
blah_59
 
Posts: 158
Joined: Wed Aug 29, 2012 10:08 am

Re: Print quality question

Postby endurance » Thu May 01, 2014 4:31 pm

I think you might want to also double-check your steps/mm for extrusion. It looks like you might be over-extruding a bit.


Ahhh.....this turned out to be my issue. Thank you!

I had it set at a higher extrusion rate. Seems that a lot of my issues were just compounded by assuming a value somewhere along the line...
endurance
 
Posts: 6
Joined: Tue Feb 21, 2012 5:51 am

Re: Print quality question

Postby deals4print » Fri May 09, 2014 6:28 am

Can anybody tells me why the page left blank when the printer get hot.
deals4print
 
Posts: 2
Joined: Wed Apr 30, 2014 9:23 am

Re: Print quality question

Postby rsm5178 » Wed Jan 07, 2015 12:04 am

I know this is an old post, but I just recently figured this out and wanted to spell it out clearly to others who might have missed this.

An MK7 drive gear has about 7% more circumference than a standard QUBD drive gear. Thus was the reason for my ~7% over extrusion...

-Rich
rsm5178
 
Posts: 119
Joined: Tue Jul 23, 2013 9:57 pm
Location: 19425


Return to 3D Printer General Discussion

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest

cron