LS6090 laser problem

General discussion of laser machines

LS6090 laser problem

Postby LarryBoyd » Mon Aug 06, 2018 1:20 pm

Hi,

Our school laser has suddenly lost most of its power, just at exam time. It even has trouble cutting through 380grm card on full power.I initially cleaned the lenses and checked mirror alignment but there is no change. I did notice when checking mirror 1 (nearest the tube) that this did not give the usual crisp burn mark. This time it was an oval shaped browning of the surface. This suggests to me that there is something wrong with the tube, so I checked the connections at each end and these seem to be OK. I have never been happy with these connections though as they are just a loose push on fit similar to a tv aeriel but not as secure, but I assume they are like that for a reason? One of these did drop off once and reduced cutting performance.Any helpful ideas of what to do next would be appreciated. I am wondering if it is the tube that needs replacing although the machine has only run about 100 hrs. since it was installed last summer.

Please help.

I didn't find the right solution from the Internet.

References:-
http://www.laserscript.co.uk/phpBB3/viewtopic.php?t=277
Blockchain Use Case

Thanks!
LarryBoyd
 
Posts: 4
Joined: Thu Aug 02, 2018 7:57 am

Re: LS6090 laser problem

Postby Techgraphix » Wed Aug 08, 2018 8:57 pm

Lasertubes can degrade quite fast, especially when the cooling is poor..
When i user a 10L barrel, a radiator and fan my tube died in 3 months.. Now i have a CW5200 (which keeps the temperature at 15 degrees Celcius) and this tube is used almost every day for 3 years already..
A trapped airbubble in the system can kill your tube in minutes..
Not 100% sure but i think replacing the tube will solve the lack of power (after you checked all the presets ofcourse)
Kees
Techgraphix
 
Posts: 117
Joined: Fri Feb 24, 2012 8:37 pm
Location: Appelscha, NL


Return to General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest