ORD Bot Dual Extruder

Topics Related to the ORD Bot Printer

ORD Bot Dual Extruder

Postby rickmellor » Fri Aug 23, 2013 5:28 am

Just thought I'd share my progress on the dual extruder conversion I'm in the middle of. This is using two SeeMeCNC EZStruders and two E3D hotends. I'm using the standard MakerSlide carriage and an Azteeg X3 to run it all. I will be widening the printer to recover the X axis travel that was lost ... I've got the extrusions but need to get a new handle part made. Hopefully I'll have it going this weekend.

Here are the mounts if you're interested: http://www.thingiverse.com/thing:138425

-Rick
Attachments
20130823_003403.jpg
rickmellor
 
Posts: 89
Joined: Sat May 04, 2013 4:15 am
Location: Brooklyn, NY

Re: ORD Bot Dual Extruder

Postby fma » Fri Aug 23, 2013 5:46 am

Looks like the X travel is highly reduced...
Frédéric
fma
 
Posts: 213
Joined: Mon Aug 20, 2012 7:53 am

Re: ORD Bot Dual Extruder

Postby rickmellor » Fri Aug 23, 2013 2:01 pm

fma wrote:Looks like the X travel is highly reduced...


Yes it is. I'll be widening the printer in the next step to recover all the X travel.
rickmellor
 
Posts: 89
Joined: Sat May 04, 2013 4:15 am
Location: Brooklyn, NY

Re: ORD Bot Dual Extruder

Postby Garrett » Wed Sep 04, 2013 7:11 pm

I am using the QU-DB dual extruder. I was able to get it reliably mounted on the maker slide with out two new drilled and tapped holes. I found that my print area was reduced by about 1.5 inches. I'm still working out the software configuration, but I'm happy so far.

Please be sure to update with some pics of your widened printer and two-tone printed objects!
Garrett
 
Posts: 4
Joined: Tue Sep 03, 2013 8:29 pm

Re: ORD Bot Dual Extruder

Postby rickmellor » Wed Sep 04, 2013 8:16 pm

Glad to hear it's working for you! My goal with this mount was to not require any special holes when using the stock makerslide carriage. I have a new belt attach bracket for the rear but that will require two holes. I've printed it but haven't installed it yet since my temporary rigging seems to be holding for now.

As for widening ... the new spool holder rod came in from McMaster today, the longer belt from sdp-si came in yesterday, I already have the wider base extrusion and makerslide rail (Inventables), and my new handle plates (laser cut by Ponoko) are somewhere between CA and NY... they'll probably be here next week. I'm out of town next week so it'll probably be two weeks before I have photos showing the completion.

For giggles here's a random rendering I made (using j-heads not the e3d's I actually used):
Assembly.12.png
rickmellor
 
Posts: 89
Joined: Sat May 04, 2013 4:15 am
Location: Brooklyn, NY

Re: ORD Bot Dual Extruder

Postby rickmellor » Thu Sep 05, 2013 5:00 pm

Changed the spool holder to handle two spools. I may lower this a bit but it's working pretty well.

20130905_125639.jpg
rickmellor
 
Posts: 89
Joined: Sat May 04, 2013 4:15 am
Location: Brooklyn, NY

Re: ORD Bot Dual Extruder

Postby rickmellor » Fri Sep 06, 2013 5:40 am

First print. Plenty of calibration to do still, but at least it's working. I need to add more retraction on tool change first, but I'm starting to think that I'll need to add a wiper to this thing. Time will tell, but pretty stoked about this.

1235239_10151645978293230_139800873_n.jpg
rickmellor
 
Posts: 89
Joined: Sat May 04, 2013 4:15 am
Location: Brooklyn, NY


Return to ORD Bot

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests